Nu skal der gøres op med handicappedes utilfredshed med sagsbehandling

Handicappet mand i kørestol på Strøget

Senior- og handicapudvalget har netop besluttet at følge Det Centrale Handicapråds nyligt udgivet anbefalinger, for at komme utilfredsheden blandt de handicappede borgere til livs.

Der skal mere fokus på de handicappedes tillid til de kommunale systemer i Fredericia Kommune. Det besluttede senior- og handicapudvalget på et udvalgsmøde, mandag d. 23. august.

Det sker efter at Det Centrale Handicapråd har udgivet en rapport, der viser, at der er stor forskel på opfattelsen af kvaliteten af sagsbehandlingen af handicappede borgere. Spørger man de handicappede borgere selv, er de kun halvt så tilfredse med forløbene som de kommunalt ansatte ledere. Blandt sagsbehandlerne er tilfredsheden også en del større, end den er hos borgerne selv.

Den forskellige opfattelss af sagsbehandlingsforløbet ses både på områder som borgernes mulighed for indflydelse, behandlerens evne til vurdering af individuelle behov og om den rette hjælp er tilgængelig for borgeren.

Rapporten fra Det Centrale Handicapråd er foretaget med respondenter fra hele landet, men billedet kan de tydeligt genkende i Dansk Handicaps organisationer i Fredericia, fortæller formand Niklas Andersen, der også er medlem af det kommunale handicapråd.

”Der er i hvert fald nogle punkter, som går igen her i Fredericia”, siger Niklas Andersen.

Netop det kommunale handicapråd er af byrådet blevet bedt om at give deres bud på, hvordan anbefalingerne fra Det Centrale Handicapråd i Fredericia Kommune kan implementeres.

Forbedringer kræver penge og kulturændring

Ifølge Cecilie Roed Schultz (Ø), næstforperson i senior- og handicapudvalget, kan en del af anbefalinger fra Det Centrale Handicapråd gennemføres uden, at der behøver afsættes ekstra penge.

”De fleste af tiltagene handler mere om indstillingen til vores handicappede medborgere end penge,” siger Cecilie Roed Schultz.

Det er anbefalinger, der omfatter, at den enkelte borger skal føles sig mere inddraget og inkluderet i sin egen sagsbehandling.

Dog er der også en del anbefalinger som eksempelvis sikring af mulighed for efteruddannelse af sagsbehandlere og borgeres mulighed for at søge ekstern viden initiativer, der kunne komme til at kræve ekstra penge.

For Niklas Andersen er det en blanding af en vigtig kulturændring og ekstra midler, der skal til for at forbedre de handicappede borgers tillid. Han mener, at omkostningsfulde tiltag som efteruddannelse kan påvirke den efterspurgte kulturændring positivt.

”Det kan være afgørende, når man sidder i en dialog med en boger, så man undgår at virke bedrevidende,” siger Niklas Andersen.

Om disse tiltag siger Cecilie Roed Schultz ”at det må der ses på senere” og henviser til, at det er sat på dagsordenen, at der skal laves en ny handicappolitik i det nye valgår.

Fredericia kommune har ikke mulighed for at afsætte flere penge i dette valg år, eftersom serviceloftet er nået.

Undersøgelsen er foretaget af VIVE i 2021 for Det Centrale Handicapråd.