To måneder før endnu en skandalesag i ADP stemte byrådet klart nej til mulighed for aktindsigt i havneselskabet

Fredericia kommune starter en advokatundersøgelse i det skandaleramte ADP efter beviser for mistænkelige udgifter på flere millioner er landet på de kommunale skriveborde. Dog nedstemte et enigt byråd et forslag om at muliggøre aktindsigt i det kommunale selskab.

Af Anna Magrethe Correll

Lige før sommerferien stemte Fredericia byråd overvældende nej til Enhedslistens forslag om at ophæve den fritagelse for aktindsigter, som Associated Danish Ports A/S, ADP, har haft siden 2014. 20 mod 1 lød det endelige stemmetal. Nu har en anonym whisteblower lækket bilag, der dokumenterer et massivt forbrug af kommunens penge på alt fra VM-billetter til dyre flybilletter i havneselskabet ADP.

Enhedslistens byrådsmedlem Cecilie Roed Schultz forstår ikke, hvorfor forslaget om annulleringen af ADPs fritagelse for aktindsigt mødte så massiv modstand. Når hun nu ser historien om formodet svindel med kommunens ressourcer i selvsamme selskab, som hun kæmpede for mere gennemsigtighed i, udtaler hun skuffelse:

”Det er ikke kun dyrt i kroner og ører, men også i tillid til byrådet og demokratiet. Politikerleden vokser, når et forslag som dette bliver stemt ned. Især når skandalen rammer lige præcis den virksomhed, som har været så omdiskuteret,”

Manglende gennemsigtighed

Selvom Roed Schultz stod alene i byrådet, bakkes hun op af den konservative spidskandidat til kommunalvalget, Tommy Rachlitz Nielsen.  

”De byrådsmedlemmer som nu har travlt med at løbe rundt med armene i vejret og sige: ”Uha, det er jo ikke så godt, det der er sket dernede”, de kunne i juni måned have valgt at stemme ja til aktindsigt i ADP”, udtaler spidskandidaten.

Rachlitz Nielsen har ved flere lejligheder kritiseret den manglende gennemsigtighed i byrådet og mener, at byrådet endelig havde en mulighed for at bevise, at ønsket om forandring ikke kun var spil for galleriet:

”Denne uigennemskuelighed har desværre været symptomatisk for Fredericia kommune. Byrådet lukker om sig selv. Når de endelig får chancen, som her i Enhedslistens forslag om ADP, stemmer de imod.”

Aktindsigt skræmmer kunder væk

Venstres byrådsmedlem Kenny Bruun Olsen lader sig ikke påvirke af Rachlitz Nielsens kritik. Tilbage i juni stemte han, ligesom det resterende byråd, nej til Enhedslistens forslag. Han forklarer, at det var nødvendigt for, at ADP kunne forblive den indtægtsrige industrihavn, den er i dag. De private kunder vil simpelthen ikke finde sig i ransagninger af deres lovlige aktiviteter:

”ADPs kunder er private virksomheder, som ikke vil have lyst til, at man sådan kan søge aktindsigt – og det kan jeg da godt forstå. Det er jo deres egne penge, det skal ikke være sådan, at vi andre skal snage i, hvad de bruger deres penge til.”

Det er muligt at opnå aktindsigt i adskillige af kommunaltejede havneselskaber, deriblandt Aalborgs ”Port Of Aalborg”. Fredericia er altså en undtagelse i dansk regi.

Svækket tillid?

Om tilliden til byrådspolitikerne oven på endnu en skandale er dalende, er de adspurgte lokale politikere ikke helt enige i. Bruun Olsen siger lettere undvigende: ”Det kan godt være, vi har et problem med tillid i Fredericia – det skal jeg ikke kunne sige.”

Enhedslistens Cecilie Roed Schultz forstår godt, hvis tilliden er svækket:  

”Hvor havde vi stået anerledes som kommune, hvis byrådet havde stemt for forslaget. Ikke at det havde forhindret denne sag, men det vil hjælpe i forhold til den tillid, som borgerne skal have til os.”