Lokalavis gør op med tendens: Går analog

Kulturjournalist på Avisen.nu Thomas Maxsø Lægaard med dagens avis. Foto taget af Simon Muff

Trods massiv nedgang i papiraviser på landsplan, går lokalsprøjte sin egen vej og trykker sin egen papiravis.

Onsdag d. 25. august kunne op mod 25.000 beboere i Fredericia og omegn vågne op til en spritny gratisavis i postkassen. Indtil da var lokalavisen Avisen.nu udelukkende et digitalt fænomen.

Avisens forside var prydet af en storsmilende Steen Wrist, borgmester i Fredericia, der både hyldede byens lokale kræfter og ønskede den nye avis tillykke.

Beslutningen om at give sig i kast med en trykt avis var ikke et impulsivt indfald hos avisredaktionen, men skyldtes en gentagende efterspørgsel fra læsere.

”Over de sidste par år har jeg fået henvendelser fra læsere, der har efterspurgt en trykt udgave af vores avis. Det var dog først, da en gruppe på 15 annoncører kontaktede mig i marts og efterspurgte en trykt avis, at jeg blev overbevist om, at tiden var inde til at lave en trykt avis,” siger Andreas Dyhrberg, der er adm. direktør og ansvh. hos Avisen.nu.

Fra digital til gal

Ifølge Danmarks statistik, er der sket et markant fald på 43 procent af trykte lokalaviser fra 2010-2019 i Danmark, og en stor del medier udkommer udelukkende digitalt.

På trods af den massive nedgang i papiraviser er Andreas Dyhrberg fortrøstningsfuld omkring den trykte avis’ fremtid.

”Det er et sats. Mig bekendt er der ikke andre aviser, der er gået fra digital til analog før, men jeg har stor tiltro til trykavisens potentiale – om læserne vil bladre i avisen fremfor at scrolle på telefon, må tiden vise,” fortæller Andreas Dyhrberg.

Ambitionsniveauet er unægteligt højt i den lille redaktion, der udover chefredaktøren tæller 10 medarbejdere. Kommende redaktioner er i færd med at blive etableret i Vejle og Kolding, og målet er, at avisen skal dække nabobyerne på lige fod med Fredericia.

Den nye spiller i byen

Mette Salling Eriksen, der er chefredaktør på Fredericia Dagblad, hilser den nye trykte avis velkommen og føler sig ikke udfordret af den nye papiravis i byen.

”Jeg ser det som demokratisk frugtbart, at der er flere aviser, der kan dække byen,” forklarer hun.

På trods af den skelsættende milepæl for avisen.nu, kommer der ikke til at flyde med champagnepropper på den lille redaktion i hjertet af Fredericia, når dagen er omme. Udover en stram planlægning af morgendagens avis, udkommer 34 nyheder på avisens app i løbet af dagen, forklarer Thomas Max Lægaard, der er kulturjournalist på avisen.