Ny leder for genbrugspladserne åbner stenbank. Det første af en række initiativer, der skal booste den cirkulære økonomi

Fredericias genbrugspladser åbner nye stenbanker, der skal gøre det muligt at genbruge endnu en ressource. Det første tiltag fra den nye leder for affald genbrug Kim Ankjær Nielsen, og der er flere på vej.

Unge kræfter har overtaget ansvaret for genbrugsstationerne i Fredericia kommune. Kim Ankjær Nielsen, 33 år og uddannet biolog, overtog den 2. august ledelsen af Affald & Genbrug Fredericia. Hans første tiltag er de nye stenbanker, som skal sørge for, at fredericianerne kommer af med deres natur- og marksten på en bæredygtig måde.

Inden de nye stenbankers ankomst endte stenene sammen med forskellige andre typer affald, og blev i sidste ende knust og brugt som vejfyld.

”Når man tænker på hvor utroligt lang tid det tager natursten at blive dannet, og den værdi de giver rent biodiversitetsmæssigt, så er det skideærgerligt, at de skal knuses og bruges som vejfyld. Der er så mange andre materialer, der er meget bedre til det,” siger Kim Ankjær Nielsen

Stenene vil nu blive brugt af kommunen til at lave bedre gydemuligheder for fisk i små vandløb, ligge omkring søer til gavn for insekter og flere andre steder, hvor de kan være med til at fremme biodiversiteten. Hidtil har det kun været muligt at aflevere sine sten, men på sigt skal borgere I Fredericia også kunne afhente sten til brug derhjemme, som en del af den cirkulære økonomi.

”Stenbanken er jo kun et initiativ. Det handler om, at vi skal begynde at zoome ind på alle vores ressourcer og få kortlagt, kan hele, eller dele, af affaldstyperne gøre mere gavn økonomisk, miljømæssigt eller socialt, et andet sted – gerne så lokalt som muligt,” siger Kim Ankjær Nielsen

Genbrugspladserne er allerede din lokale cirkulære økonomi

Borgerne i Fredericia har længe haft mulighed for at aflevere nogle typer affald på en måde, så andre kan få gavn af det. Fliser, mursten og træ er allerede en del af den lokale cirkulære økonomi, hvor borgerne ikke kun kan aflevere, men også afhente f.eks. fliser fra genbrugsstationen.

Flot stakkede fliser og velsorterede sten. Sådan skal det se ud, hvis det skal være muligt at få gavn af de nye stenbanker og de andre materialer, der er mulighed for at dele med hinanden. Det ser desværre bare ikke altid sådan ud. Nogle, der afleverer fliser og mursten, afleverer dem desværre ikke korrekt.

”Hvis der kommer ni læs, der er afleveret rigtigt, og ét der ikke er, så ødelægger det sidste læs det for alle de andre,” Siger Michael Jensen, medarbejder på genbrugspladsen Nordre Kobbelvej

For at stenbankerne og de andre cirkulært økonomiske tiltag skal virke, er alle altså nødt til at vide, hvordan man skal aflevere affaldet. Formidling er en udfordring Kim Ankjær Nielsen er meget bevidst omkring, og han anser det for en af de vigtigste opgaver. Og så at optimere genbrugspladserne.

”Det skal være nemt at gøre det rigtige, det er sådan lidt vores motto,” siger Kim Ankjær Nielsen

Den 6. september udlægger Affald & Genbrug Fredericia deres nye affaldsplan.