Den Matrikelløse Klub gør status: en nedlukning er den bedste løsning

Fredericia Kommune har efter sommerferien taget det første spadestik i budgetforhandlingerne for 2022-2025. Det kan have betydning for Den Matrikelløse Klub, der er en del af Fredericia Kommunes SSP-samarbejde. Hrolf Langgård, pædagogisk leder, støtter op om en nedlukning af DMK som selvstændig afdeling.

En nedlæggelse af Den Matrikelløse Klub giver mening, hvis det erstattes af en fokuseret og koordineret indsats på ungeområdet. Men hvad der sker med de unge, hvis gadepædagogerne forsvinder ud af gadebilledet, tør Hrolf ikke spå om. Hans største bekymring er, at det tyve år lange arbejde med Fredericias unge går tabt.

”Vi kan godt afslutte de unge, men de er altid velkomne til at ringe”, siger Hrolf.

Tillid er et nøgleord
Den Matrikelløse Klub laver opsøgende arbejde blandt Fredericias unge på gadeplan. Ifølge Hrolf indebærer det opsøgende arbejde at være fysisk til stede dér, hvor de unge opholder sig: ”nærhed og tillid er de vigtigste nøgleord,” fortæller han. Men det forebyggende arbejde skal have en ny placering i Fredericia Kommune Den Matrikelløse.

Forsat et vigtigt arbejde
Undersøgelser viser, at der cirka er 15 procent af unge, der befinder sig i en udsat position – et tal der i Fredericia Kommune vil svare til cirka 375 unge i aldersgruppen 13-17 år. Det er unge mennesker, der er særligt vigtige at have fokus på, når man taler opsøgende og forebyggende arbejde.

Selvom Den Matrikelløse Klub snart kan være fortid, bør det opsøgende arbejde med fokus på tillid og relation fortsat være en vigtig del af Fredericia Kommunes forebyggelsesstrategi mod kriminel og grænsesøgende adfærd blandt unge.