Fredet forsvarsminde i Fredericia skal brændes af i biodiversitetens tegn

Fredericias fredede forsvarsvold. Foto: Mads Wissing

Museerne i Fredericia vil skåne byens historiske vold og beskytte områdets biodiversitet ved at brænde vegetationen på Fredericias Vold af. Den noget utraditionelle metode skal godkendes ved Kultur- og Idrætsudvalget torsdag d. 26. august, hvor den forventes godkendt af et socialdemokratisk flertal.

Et afbrændingsforsøg af det fredede forsvarsminde Fredericias Vold, nærmere bestemt Slesvigs Bastion, godkendes i morgen ifølge Anette Hyre-Jensen (A) af Fredericias kultur- og idrætsudvalg. Socialdemokratiet sidder på flertallet, og alle socialdemokratiske medlemmer stemmer for forsøget i morgen. Fredericias Vold belastes i øjeblikket hårdt af tunge plæneklippere. Museerne i Fredericia, der drifter volden, håber derfor på et succesfuldt forsøg, så man får et mere skånsomt driftsredskab til vedligeholdelsen af volden.

Afbrændingsforsøget begejstrer museumsleder Karsten Sørensen

Fredericias voldmester, Mikael Holdgaard, fik idéen om at afbrænde græstæppet på Fredericias Vold for to år siden. Nu bliver det endeligt godkendt og museumsleder for Museerne i Fredericia, Karsten Sørensen, ser frem til at komme i gang med at brænde af.

”Det kunne være spændende at se, om man kunne undgå driftsmaskinernes belastning af volden ved brug af afbrænding. Det er ikke noget, man har prøvet på fredede forsvarsminder før, så vi har selvfølgelig også kulturstyrelsen inde over. De er ligesom os også interesseret i at finde ud af, om det er en effektiv måde at køre driften på,” siger museumsleder Karsten Sørensen.

Museumslederen ser mange fordele ved at brænde volden af. Der skabes mere biodiversitet, volden skånes, og derudover kan det også vise sig at være et godt redskab rent arbejdsmiljømæssigt. Flere steder af volden er vanskelige at vedligeholde på grund af de stejle skråninger. Det skaber akavede arbejdsstillinger for gartnerne, der praktiserer driften af volden.

”Dog skal det siges, at vi kun kommer til at brænde af på særligt udvalgte områder, hvor vi vurderer, at det giver mening,” siger museumsleder Karsten Sørensen.

Slesvigs Bastion der skal brændes af. Foto: Mads Wissing.

Nye Borgelige stemmer imod forsøget

Kultur- og idrætsudvalgsmedlem for Nye Borgerlige, Karsten Byrgesen, stemmer imod i morgen. Han køber ikke præmisserne for forsøget.

”Hvis nu Museerne i Fredericia begynder at brænde noget af nede i Fredericia midtby, så uanset hvilken vej vinden vender, så vil røgen slippe igennem vinduerne hos nogle af borgerne. Jeg er ikke sikker på, at borgerne synes, jeg er en klog mand, hvis jeg har givet tilladelse til det,” siger Karsten Byrgesen (D).

Han mener i stedet, at man bør tage en anden gammeldags metode i brug for at skåne volden for spor af tunge driftsmaskiner, hvor man samtidig undgår eventuel røg i de fredericianske stuer.

”Man kan bare ansætte folk til at gå med en le. En le er måske 100.000 gange billigere end en maskine. Og den er billigere i drift, end maskinen er. Jeg synes, det er meget friskt, at der kommer noget nytænkning på det område. Men jeg kan jo ikke på det ene ben stå og sige; ’Jamen kære borgere, I må ikke brænde af, men der laves altså det her afbrændingsforsøg.’”

Hvis afbrændingsforsøget godkendes i morgen, som alt tyder på, starter man med kun at brænde Slesvigs Bastion af. På sigt overvejer Museerne i Fredericia også at brænde Danmarks bastion af.