Frivillige i Fredericia viser igen ’Vejen til hverdagslivet’

På mandag står frivillige endnu en gang klar til at tage imod psykisk sårbare, når gruppeforløbet ’Vejen til hverdagslivet’ starter igen.

Gruppeforløbet er en del af et forskningsprojekt iværksat af Peer-Partnerskabet, der drives af SIND og Det Sociale Netværk. Peer-Partnerskabet er en del af et fælleskab, hvor flere ligesindede møder hinanden, når der er vanskeligheder i livet. Fredericia er en del af det landsdækkende projekt, der skal undersøge effekten af forebyggelse af psykisk sårbare.

En del af projektet er, at de frivillige har egenerfaring med håndtering af sårbarhed og psykiske kriser. Det kender Niels Jørgen, Peer-frivillig og daglig leder af gruppen alt til – Niels Jørgen har selv oplevet at kæmpe med psyken:

”Hele humlen ved projektet er øjenhøjde og ligeværdighed”, siger Niels Jørgen.

Nogle af de tilbagemeldinger, der er kommet fra første forløb er, at deltagerne er glade for, at det ikke er eksperter, der skal rådgive og lære dem, hvordan de skal håndtere hverdagsproblemerne. Det er er netop, at det er folk, der selv kender til psykisk sårbarhed og har haft det inde på livet.

Det er ikke et terapi- eller behandlingsforløb men en hjælp til selvhjælp. I gruppen sidder der maksimum ti deltagere, hvor de taler om øvelser, de kan tage med sig videre.

”Vores erfaring er, at det giver mening for deltagerne, at det er frivillige Peer-personer, der styrer de ugentlige møder, det giver en anden følelse af forståenhed”, siger Elisabeth Ravn Adriansen, lokalkoordinator for peer-partnerskabet i Fredericia.

Det er ikke unormalt at have psykisk sårbarhed tæt på. Tal viser at hver tiende dansker har en psykisk diagnose. Det svarer til 580.000 danskere. Hver tredje får en psykiatrisk diagnose på et tidspunkt i livet.

Niels Jørgen er begejstret for projektet, han har været leder på det første gruppeforløb, der blev afholdt og ser helt sikkert, at projektet bliver til noget fremover:

”Der er fællesforståelse i et trygt rum, det er meget givende for begge parter”, siger Niels Jørgen.

Peer-Partnerskabet er gået i gang med at lave effektmålingerne af projektet, men har endnu ikke tal på, hvordan det forebyggende projekt ser ud.