Fredericia vil bekæmpe narkomisbrug med omsorg

Hellestedet. Her accepteres indtagelse af stoffer for mennesker, der har det svært i livet. Foto: Mads Wissing

Fredericia Kommune har i en lang årrække kæmpet med narkoproblemer. Kommunen prøver at løse problemet med inklusion frem for eksklusion af de udsatte borgere.

Særligt morfin og det meget dødelige smertestillende præparat fentanyl er i høj kurs i Fredericia. Fentanyl går under navnet ’heroins syntetiske fætter,’ og videnskaben siger, at det er 50 gange kraftigere end heroin. USA’s opiodkrise er rykket til Danmark. Fredericia Kommune er et af de hårdest ramte steder. Kommunens strategi er at inkludere de udsatte borgere. Byrådspolitikerne har kæmpet en årelang kamp, men kampen er langt fra slut. Fentanyl er et problem. Morfin er det primære problem.

Intet har i løbet af de sidste tre år ændret sig. Fredericias opioidkrise er til stadighed en realitet. Det fortæller byrådsmedlem, der sidder i social- og beskæftigelsesudvalget, Inger Nielsen (DF):

”Problemet har været stigende indtil nu. Vi ligger højt på listen. Vi har ikke fundet ud af at slå ned på det, ” siger hun og tilføjer, at hun har sin viden fra anonyme kilder med relationer til narkomiljøet i Fredericia.

Nej tak til narko, ja tak til omsorg

Kommunen er godt klar over, at der er et misbrugsproblem. Derfor var alle sociale indsatser undtaget nedlukning under den anden coronabølge. Politikerne erkender problemet og møder det med omsorg frem for svigt.

”Politikerne har ikke givet op. De forsøger ikke at tie narkoproblemet ihjel. Der er en bred erkendelse af, at der er misbrugsproblemer i Fredericia, ligesom der er i andre kommuner,” siger Henriette Graversen, Fagchef i Fredericia Kommune og fortsætter:

”Når vi siger, at tiltagene virker, så handler det ikke kun om, at folk stopper med at tage stoffer. Det handler også om, at folk kommer i behandling. Det at komme i behandling er sådan set også en succes. Flere er kommet i behandling.”

Hellestedet har plads til alle

Narkoproblemet står stadigvæk højt på dagsordenen i Fredericia Byråd. Derfor tackler man problemet med mere fokus på mennesket inde i misbrugeren. Inklusion frem for eksklusion. Som en alternativ måde at håndtere misbrugsproblemerne blandt de udsatte borgere åbnede kommunen for et år siden værestedet Hellestedet, der tidligere gik under navnet ’Skuret.’ Det er ikke tænkt som et stofindtagelsessted. Men udsatte borgere, der har behov for at dulme smerterne med stoffer, skal der være plads til i byen. Derfor accepteres indtagelse af stoffer ved Hellestedet. Ved Hellestedet kan de indtage stoffer under ordnede forhold. Hellestedet blev officielt indviet mandag d. 23. august 2021, hvor formand for Udsatterådet i Fredericia Kommune, Bjarne Dahlmann, holdt åbningstalen. Flere byrådspolitikere deltog. Brugerne af Hellestedet deltog også.

Til spørgsmålet om hvorfor det lige præcis er morfin, der hærger i Fredericia, svarer Henriette Graversen:

”Jeg ville ønske, at jeg kunne give dig et svar på det. Men det kan jeg simpelthen ikke. Vi ved ikke, hvorfor det er blevet sådan, at morfin er det mest foretrukne stof i Fredericia. Men vi ser jo lignende tendenser i andre byer, hvor eksempelvis Odense har haft store problemer med heroin. Andre byer er det kokain og amfetamin.”