Dygtige elever må ikke overses: Lokal folkeskole starter nyt projekt

På Fjordbakkeskolen i Fredericia har man siden august givet fagligt stærke elever mulighed for at modtage ekstra undervisning. Det sker som et led i projektet ”X-pressen”, der skal sikre, at alle elever modtager målrettet undervisning – uanset fagligt niveau.

Det kan være svært at stimulere samtlige elever i et klasselokale og sikre, at de får samme faglige udbytte, men det har Fjordbakkeskolen i Fredericia Kommune en løsning på.                                      

Distriktsskoleleder Jens Baj Madsen har i samarbejde med Fredericia Kommune og skolens to afdelinger startet en ordning, der giver de faglige stærke elever mulighed for at videreudvikle faglige kompetencer og arbejde endnu hårdere, end hvad normal klasseundervisning tillader. Det er ikke fordi, at elever med udfordringer bliver glemt. Tværtimod, mener Jens Baj Madsen:

”Nogle skal have ekstra hjælp, og nogle en ekstra udfordring”.

Ordningen trådte i kraft i starten af skoleåret, og der har indtil videre været stor opbakning blandt lærere og elever.

Når man spørger distriktsskolelederen, hvad der skal til for at blive udvalgt som elev til projektet, svarer han, at de vigtigste kriterier er at være flittig og dygtig. De to faktorer er afhængige af hinanden, og han understreger, at man sagtens kan være fagligt begavet, men hvis man ikke er villig til at yde den ekstra indsats, så går det ikke.

I praksis drejer det sig om 10-12 elever på hver årgang, der bliver udpeget af skolen gennem diverse tests. Der er tilknyttet en lærer til hvert hold, og projektet eksekveres med et undervisningsmodul om ugen. Her kan man arbejde med tekster på højere niveau eller begive sig ud i stof, der rækker ud over pensum.

Jens Baj Madsen er godt klar over potentielle faldgruber, og der bliver løbende holdt øje med projektets udvikling, så man undgår stigmatisering af forskellige elever. Men samtidig står han fast ved, at projektet er en fordel for alle elever:

”Nogle gange har elever bare brug for at arbejde derudaf med ekspresfart”, griner Jens og refererer til projektets navn.